George Safford Parker, de oprichter en naamgever van het bedrijf, zou als motto hebben gehad: 'make a better pen'. Volgens de overlevering verkocht hij als bijverdienste vulpennen aan voornamelijk studenten. Maar de servicegerichte Parker repareerde ook mankementen aan de vulpennen die hij verkocht; hetgeen snel al zijn tijd opslokte. Het idee om ‘een betere pen' te maken, was geboren.
De geschiedenis in vogelvlucht is het verhaal van een bedrijf dat al snel uitgroeide tot een van de meest innovatieve bedrijven ter wereld. Maar voor die geschiedenisles verwijs ik je graag door naar Penmaster.nl.
Interessanter is de persoonlijke geschiedenis die mensen met Parker hebben. Want het merk Parker roept altijd emoties op: de eerste echte pen op de lagere school, de Parker Jotter in je rugzakje mee naar de middelbare school, een Parker vulpen voor je diploma, of een mooie Parker pennenset als afstudeercadeau. Of de Parker die je aan je vader gaf voor Vaderdag, of zelf kreeg van je kinderen.
David en Mark Shepperd schreven een boek over de 51 |
Toch zorgt bovennoemde ook voor een klein probleem: veel consumenten zien Parker als een producent van goedkopere pennen. De associatie die men met Parker heeft, is een associatie met de Parker Jotter, of de Parker Vector. Terwijl het bedrijf fameuze pennen uitbracht zoals de Parker Duofold en de Parker 51 - The worlds most wanted pen.
Een advertentie voor de Duofold uit 1925. Bron: PenBookmarks.com |
Een groot assortiment luxe pennen maakte het eenvoudig om potentiële klanten te overtuigen voor een gedegen merk als Parker te kiezen. Maar dat assortiment wordt steeds kleiner: van de Duofold worden haast geen nieuwe modellen meer uitgebracht en het prachtige Chinese lacque van de Parker Sonnet is vervangen voor een kunstofsoort; de stijging van de grondstofprijzen liet hen geen keuze. Terwijl aan de andere kant Parker wel nieuwe goedkopere modellen uitbrengt en nieuwe modellen van goedkopere pennen - De Parker Premier Black edition en de (her)introductie van een aantal nieuwe Sonnet-modellen als positieve uitzondering.
De nieuwe Sonnet: Dark Grey |
Een aantal jaar geleden bracht Parker een remake uit van de fameuze Parker 51. In aqua en in oranje. De pennen vlogen over de toonbank. En de vraag naar verschillende speciale uitvoeringen van de Duofold is ook onverminderd groot; velen zien Parker dus ook nog als het innovatieve luxe merk.
De Parker Black Edition |
Of Parker definitief haar koers gewijzigd heeft, weten we niet. Uit historisch oogpunt zou dit enerzijds zonde zijn, aan de andere kant: Make a better pen zegt niets over het kostenplaatje van de pen, maar iets over de kwaliteit van de pen. En die is bij Parker onverminderd hoog.