maandag 24 december 2012

Winnaar top-25


Ter ere van ons 75-jarig bestaan, hebben we een wedstrijd uitgeschreven: bepaal samen met ons wat de mooiste 25 pennen van de afgelopen 75 jaar zijn. Pennen die vaker genoemd werden, bespraken wij dit jaar in onze top-25 en daar gaan we ook volgend jaar mee door. 

Vandaag sluiten we de wedstrijd en maken we bekend wie de pen met gouden penpunt wint.

De inzendingen
Maar eerst iets over de inzendingen: de reacties waren uitbundig, grappig,  hartverwarmend – ‘de pen die ik van mijn vriend en vriendin heb gekregen als een teken van vriendschap’. Soms kregen we voorbeelden van schrijfsels, foto’s van tekeningen gemaakt met de favoriete pen of verhalen over de favoriete pen geschreven met de favoriete pen. 

De favoriete merken van onze inzenders zijn Montblanc, Waterman, Parker en Visconti. Terecht, want het zijn fantastische merken die fantastische pennen maken.

Nummer 1
Maar de winnaar maakt kans op een andere pen, van een ander merk. De pen die wij op nummer 1 in de top-25 hebben gezet.
Het is een pen die voor het eerst is uitgebracht in 1966. Het is pen die voor die tijd een zeer vooruitstrevend ontwerp had. En eerlijk is eerlijk: het is nog altijd een zeer eigentijdse pen die we met liefde aan onze klanten laten zien, want de pen wordt nog altijd verkocht.

Onze nummer 1: Lamy 2000




De Lamy 2000 is het vlaggenschip van het Duitse pennenmerk Lamy. De pen is ontworpen door Gerd Alfred Müller en voor het eerst uitgebracht in 1966. De vulpen heeft een 14-karaat gouden penpunt. De punt is platina gecoate en met de hand gepolijst. Natuurlijk is er ook Lamy 2000 balpen, een rollerball en een vulpotlood.

De winnaar
Aan een van de inzender geven wij de Lamy 2000 vulpen. Vandaag trekken wij de winnaar. Hij of zij wordt hierover vandaag (24 december) bericht.

De pennen top-25 wordt de komende maanden verder gevuld. Natuurlijk blijven we benieuwd naar uw verhalen over uw favoriete pen, dus blijf ons vooral mailen of schrijven.

Namens ons allen een zalig kerstfeest en een gezond en gelukkig Nieuwjaar, ons 77e levensjaar. 

zaterdag 15 december 2012

Onze website is online!


Waarom we wel een blog hebben, maar geen site? Die vraag werd ons vaak gesteld. Omdat we een stukje schrijven makkelijker vinden, dan een site bouwen. Daar hadden we gewoon wat meer tijd voor nodig, maar nu is ie dan echt online: www.bruzetta.nl.

Technisch hebben we deze site natuurlijk niet zelf gebouwd, maar we hebben wel ieder artikel ingevoerd, elke naam, elk productnummer en voor wie ooit in onze winkel was: we hebben best een groot assortiment. Dus het voelt wel een beetje alsof we de site zelf gemaakt hebben.

En iedereen weet: wat je zelf maakt, is altijd lekkerder. Dus wij zijn trots op onze nieuws site.

Vanaf nu kunt u al onze artikelen vanuit uw warme huis bestellen. We sturen ze dan naar u op of we leggen ze voor u klaar, zodat u ze op een rustig moment kunt komen halen.
Benieuwd naar ons kunststukje?  Ga naar www.bruzetta.nl. En mocht u nu net zo tevreden zijn als wij: hoort zegt het dan vooral voort.



dinsdag 11 december 2012

Maak nu nog kans op een pen met gouden punt + Pennen top-25 nr. 19


Op maandag 24 december maken wij bekend wie de winnaar is van de prachtige vulpen met gouden penpunt, onze nummer 1 in de pennen top-25. 

Het afgelopen jaar zijn we, ter ere van ons 75-jarig bestaan, bezig geweest met het samenstellen van een lijst met de 25 mooiste (vul)pennen van de afgelopen 75 jaar. Wij hadden al een nummer 1, u mocht uw favoriete pen indienen voor een van de andere plaatsen in de top-25. Daarmee maakte u dus kans op die prachtige pen.

En dat kan nog altijd: wilt u meedingen naar deze mooie prijs, lever dan voor 24 december het wedstrijdformulier in. Wij kunnen het formulier digitaal naar u sturen, stuur daarvoor een mail naar info [at] bruzetta.nl of vul het formulier in onze winkel in.

24 december dus, maken wij bekend wat onze nummer 1 pen is en wie deze pen wint. Met de bespreking van de top-25 zullen we ook daarna nog doorgaan.

NR. 19
Visconti Van Gogh


In 1988 begon de Italiaan Dante delVecchio met het vervaardigen van Visconti-pennen. De Visconti waren een Milanese familie afkomstig uit Pisa. De Visconti maakten zich in de 14e eeuw meester van de stadstaat Milaan. De Visconti-familie kent vele bekende nazaten, waaronder de regisseur Luchino Visconti, onder andere bekend van de film Death in Venice.

DelVecchio was tien jaar lang eigenaar van een pennenzaak, (’77-’87). Wat hij, naar eigen zeggen, mistte in zijn collectie was een pen in de stijl en met de kwaliteit uit vroegere jaren. En nog specifieker: DelVecchio hield erg van het materiaal celluloid.

In 2002 verscheen de eerste Visconti Van Gogh op de markt. Het bijzondere van de Van Gogh is dat, door de keuze van het materiaal (transparant acryl met natuurlijke materialen) iedere pen uniek is; geen enkele pen heeft hetzelfde uiterlijk.








De pen is gemaakt in drie formaten: mini, midi en maxi en in zeven verschillende kleuren. De vulpennen zijn uitgevoerd met een 14-karaats penpunt. De oude Van Gogh hoort, net als de schilderijen van de beroemde schilder, inmiddels thuis in het museum.

In 2011 ontwikkelde Visconti een nieuwe serie Van Gogh-pennen. Deze pennen zijn nog meer dan de eerste serie gelieerd aan de schilder, omdat alle pennen geïnspireerd zijn door schilderijen van de meester: zelfportret in blauw, sterrennacht, slaapkamer in Arles en natuurlijk de zonnebloemen. Prachtige pennen, een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, maar we blijven stiekem verliefd op de eerste serie pennen.

Wilt u meer informatie over de Van Gogh 2011? Mail naar info [at] bruzetta.nl

zaterdag 24 november 2012

Pennen top-25


Ter ere van ons 75-jarige bestaan, stellen wij, samen met u, een pennen top-25 samen. Wilt u kans maken op de prachtige pen met gouden penpunt, vraag dan nu ons wedstrijdformulier door een mail te sturen naar info [at] bruzetta.nl.

NR. 20
Parker Premier Black edition


Over het merk Parker schreven we eerder en dit zal ook niet de laatste pen van dit legendarische merk in onze pennen top-25 zijn.

Op plaats 20 vinden we de schitterende Parker Premier Black Edition. Zwart tot in detail en perfectie uitgevoerd. De barrel en de dop van de pen zijn voorzien van een coating van nikkel palladium. Natuurlijk is de penpunt met de hand vervaardigd.



Om u een indruk te geven van de pen kunnen we 1000 woorden gebruiken, maar onderstaand filmpje zegt waarschijnlijk genoeg.


vrijdag 26 oktober 2012

Pennen top 25

Ter ere van ons 75-jarige bestaan, stellen wij, samen met u, een pennen top-25 samen. Wilt u kans maken op de prachtige pen met gouden penpunt, vraag dan nu ons wedstrijdformulier door een mail te sturen naar info [at] bruzetta.nl.

NR. 21
Lamy abc

Wat goed is, komt snel, zegt men. En blijft lang, zeggen wij. Wat ons betreft is dit goed, echt goed: Lamy abc.


De vulpen waar velen mee hebben leren schrijven. De vulpen met grip waardoor je noodgedwongen de pen op de juiste manier vasthoudt en dat is dan weer goed voor je handschrift.
De pen is al sinds mensenheugenis uitgevoerd in esdoornhout met rode dop (waarin de naam van de kleine, grote eigenaar gezet kan worden) en rode grip.

Nieuwe grip
Natuurlijk is er wel iets veranderd: de Lamy abc is tegenwoordig ook leverbaar in blauw en als vulpotlood, als voorloper voor de vulpen. Niet enkel halleluja, want terwijl verschillende andere merken ook begonnen met het produceren van kinderpennen, heeft Lamy nog een verbetering aangebracht. De grip is tegenwoordig van zacht kunststof. Wat ons betreft had Lamy de rug recht mogen houden: want wat goed is, hoeft je niet te veranderen en de vorige grip was groter en daardoor voor veel schrijvertjes prettiger.

Tekendoos
Maar dit alles laat onverlet dat er een ding niet veranderd is: de trots die kinderen in hun ogen hebben als ze voor het eerst met een eigen vulpen schrijven.

En omdat de Lamy abc een hele sterke pen is, vinden velen het houten, rode exemplaar jaren later terug in hun tekendoos en besluiten ze toch maar weer vullingen te halen om de pen weer terug in gebruik te nemen. 

woensdag 5 september 2012

Montblanc Writers Edition 2012: Jonathan Swift

De prachtige Montblanc Jonathan Swift is toegevoegd aan de schrijverscollectie van Montblanc. Ieder jaar staat een beroemd schrijver, of het verhaal van een beroemd schrijver, symbool voor een schitterende uitgave die in een gelimiteerde oplage verschijnt. En eerlijk is eerlijk: natuurlijk vinden we niet iedere editie even mooi, maar met de Jonathan Swift heeft Montblanc ons inziens weer een kroonjuweel toegevoegd aan de collectie.
Op de punt is een
voorstelling te zien
uit het boek van Swift

Jonathan Swift (30 November 1667 – 19 Oktober 1745) werd geboren in Dublin, net als Bernhard Shaw en Oscar Wilde, twee schrijver waar Montblanc eerder een eerbetoon aan bracht. Swift bracht in 1726 de satirische roman Gulliver's Travels uit. 

Swift liet zich inspireren door een verhaal wat bij de meeste van ons een stuk bekender in de oren zal klinken: Robinson Crusoe. Want eerlijkheid gebied te zeggen, Swift staat bij ons in de kast niet naast Shakespeare. Laat staan dat we Gulliver’s Travels ooit gelezen hebben. Maar als deze roman de creatieven van Montblanc inspireerde om zo’n prachtig ontwerp te bedenken, moet het haast wel een mooi verhaal zijn; een goede reden dus om het eens te lezen.


Maar niet alvorens we hebben gezegd dat de pen natuurlijk door ons leverbaar is. De pen is uitgebracht in drie modellen: balpen, rollerball en vulpen. 
De pen is in gelimiteerde oplage uitgebracht van respectievelijk 14.600, 8.800 en 12.800 stuks. Stuur een mail voor verdere informatie naar info@bruzetta.nl.

Als official dealer van Montblanc mogen wij geen prijzen
op onze website zetten. Maar stuur ons gerust een mail. 

donderdag 30 augustus 2012

Moleskine gaat digitaal

Je kunt de Moleskine voor Evernote nu al bij ons reserveren. Wij sturen het boekje op zodra ze in Nederland zijn en je bent de eerste die aan de slag kunt! info@bruzetta.nl 

We leven in een analoge / digitale wereld. We verplaatsen ons razendsnel van low-tech naar hi-tech, van analoog naar digitaal, van notebook naar smartphone. De meesten van ons gebruiken meerdere bronnen en platforms voor het verzamelen van gedachten en ideeën, zowel fysiek als digitaal. Maar helaas spraken papier en digitaal meestal niet met elkaar, tot nu. Moleskine en Evernote hebben een notebook op de markt gebracht om al uw fysieke (aan)tekeningen te digitaliseren en digitaal te delen. 

donderdag 16 augustus 2012

Bescherm (bank)passen stijlvol

Hoewel dit blog bovenal over schrijfwaren gaat, hebben we nog zo’n 10.000 andere producten in huis. Alle mogelijke kantoorartikelen en lederwaren en zelfs bridge- en postzegelartikelen. Sinds kort hebben we ook kaartbeschermers in de winkel. Een product waar we zo enthousiast over zijn, dat het een plaats krijgt op dit blog.

Scannen gegevens
Deze kaartbeschermers zijn bedoeld voor creditcards, bankkaarten en ov-chipkaart. Wanneer je deze zogenaamde RFID (Radio Frequency IDentification) –pasjes niet beschermt, kunnen ze ongemerkt op afstand worden uitgelezen en gekopieerd; altijd, overal en door iedereen met een draadloze kaartlezer. De radiosignalen van de kaartlezer gaan ongehinderd door stof en leder, maar niet door het aluminium van de kaartbeschermers.

Broos en breken
Naast het voorkomen van scannen, is de kaartbeschermer ook bedoeld om het broos worden en breken van (bank)passen tegen te gaan. Een portemonnee is bedoeld voor de bescherming van geld en niet van passen; pasjes die in portemonnees in broekzakken worden bewaard, breken daarom snel.

Relatiegeschenk
De kaartbeschermers zijn in diverse modellen leverbaar (zie afbeeldingen). 
Het is mogelijk om de kaartbeschermers van Secred als relatiegeschenk te bestellen. Wij kunnen de kaartbeschermers dan voor u graveren met uw bedrijfsnaam of –logo.
Wilt u een of meer kaartbeschermers bestellen, stuurt u ons dan gerust een mail: info [at] bruzetta.nl.

Een greep uit onze collectie:

Secred Cardprotector. 

Secrid Wallet. Cardprotector 
en lederen portomonee. 
Zes kaarten , € 49,95.
De Secred Cardprotector is verkrijgbaar voor zes of twaalf kaarten. Een heel eenvoudig schuifje aan de onderkant van de kaartbeschermer zorgt dat de kaarten allemaal naar buiten komen. Deze cartprotector is verkrijgbaar vanaf € 24,95. Ook leverbaar is de Secred Wallet, een kaartbeschermer en een portemonnee in een. 

Secrid Wallet. Cardprotector 
en lederen portomonee. 
Twaalf kaarten , € 74,95.
Secrid Cardprotector, zes stuks, € 24,95





TruVirtu

Is een aluminium kaartbeschermer voor betaalpassen en/of creditcards en om bijvoorbeeld visitekaartjes of bonnetjes te bewaren. De TruVirtu is ook leverbaar als portomonee met een apart vak voor kleingeld. Tevens beschikt de TruVirtu Oyster over een roestvrijstalen geldclip voor papiergeld. 





TruVirtu Oyster voor cards en geld. Vanaf  € 35,- 
TruVirtu Razor voor cards. Vanaf  €29,90
TruVirtu is leverbaar is verschillende kleuren




vrijdag 10 augustus 2012

Pennen Top-25, NR. 22


Ter ere van ons 75-jarige bestaan, stellen wij, samen met u, een pennen top-25 samen. Wilt u kans maken op de prachtige pen met gouden penpunt, vraag dan nu ons wedstrijdformulier door een mail te sturen naar info [at] bruzetta.nl.

NR. 22
Parker 75

In het jaar dat Douglas Englehart de computermuis introduceerde, kwam Parker met een hele bijzonder pen op de markt: de Parker 75 (afbeelding 1). 

Afbeelding 1: Parker 75 Sterling Silver Cicele


Making a better Pen. Dat, zo luidt de mythe, was het uitgangspunt voor de ontwikkeling van de eerste Parkerpen. De Parker, na een aantal top-pennen zult u er gewend aan raken, is natuurlijk genoemd naar de uitvinder van de pen: de leraar George Safford Parker. Parker verkocht, om wat bij te verdienen, pennen van de John Holland Pen Company, voornamelijk onder studenten. Maar als de pennen die hij had verkocht, mankementen vertoonde, voelde George Parker zich verplicht om deze pennen te repareren. Met als gevolg dat hij binnen korte tijd was overladen met reparatiewerk. Een manier om pennen te blijven verkopen, maar minder reparatiewerk te hebben, werd geboren: het ontwikkelen van ‘a better pen’. In 1888 zag The Parker Pen Company het licht. In Amerika, in Wisconsin, in Janesville.
We maken even een sprongetje, omdat we andere delen van de geschiedenis van Parker zullen vertellen bij andere Parkerpennen die u, niet geheel verrassend, in deze top-25 tegen zult komen.

Na het grote succes van de Parker 51 raakte de vulpen uit de gratie. Met de komst van de Parker Jotter ging Parker zich steeds meer focussen op pennen uit het lagere prijssegment. En ondanks het succes van deze goedkopere pennen, die menig fier in zijn borstzak had zitten, wilde Kenneth Parker, de zoon van de oprichter, zich weer meer toeleggen op het topsegment, want met topkwaliteit was het immers allemaal ooit begonnen. Maar het verhaal gaat, dat Kenneth de Parker 75 niet alleen uit sentiment ontwierp: op de goedkope pennen zat heel weinig marge. Kenneth vreesde voor het voortbestaan van het bedrijf. 

Ter gelegenheid van het 75-jarige bestaan van Parker in 1964 introduceerde de zoon van George Parker de Parker 75. Een sterling silver vulpen met een 14-karaats gouden penpunt. De nieuwe pen was esthetisch, innovatief en duur: de introductieprijs was 30 dollar. 

De inspiratie voor het patroon op de barrel en de dop van de pen, de karakteristieke kleine vierkantjes, kwam van het sigarettendoosje van Kenneth, gemaakt door een Londense zilversmit. Omdat het te duur was om de pen van puur goud te maken, besloot hij om sterling zilver te gebruiken. 


Afbeelding 2: Parker Sonnet Sterling Silver


30 jaar na het verschijnen van de eerste Parker 75 werd deze pen vervangen door de Parker Sonnet. Deze sonnet is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, waaronder in een Sterling Silver Cicelé-model (zie afbeelding 2.)

dinsdag 31 juli 2012

Martin Bril - Montblanc


Staand in de boekhandel las ik de achterflap van weer een bundel met verhalen van Martin Bril. Overdaad schaadt een beetje in mijn geval. Sinds zijn overlijden, lijken al zijn columns thematisch geselecteerd en ondergebracht in een boekje met themanaam: Verhalen uit Frankrijk, Vaders & Dochters, Rokjesdag etc. Het boekje waar dit verhaal in staat heet Wat een man nodig heeft. Toch is het lezen van de achterflap alweer voldoende om het rijtje bundels aan te vullen. Hoewel het ook nu weer de laatste zal zijn, maar echt. 

Een pen 


Het moest er een keer van komen: ik heb een Mont Blanc gekocht, een balpen. Een mooie pen, ik kan niet anders zeggen....

Toch voelt het vreemd.

Ik ben altijd een Parker-man geweest. Misschien dat de liefde voor pennen van vader op zoon gaat; mijn vader was ook een Parkerman. Cross, Waterman, Schaeffer, het kwam er bij ons thuis niet in. Mont Blanc al helemaal niet - te duur.

Nu heb ik er een.

Ben ik overspelig.

De prijs viel mee, of laat ik het zo zeggen: hij was goedkoper dan de duurste Parker-pen, een of andere special edition in een gelimiteerde oplage. Een wonderlijk fenomeen overigens, in de pennenbranche: al die speciale edities, remakes van klassieke modellen en gelimiteerde edities. De pen als kleinood, verzamelobject, hebbeding.

Gek woord. Hebbeding.




Ik heb dus nu een Mont Blanc - schrijf ik er ook mee? Jawel, zeker. Af en toe maak ik er een aantekening mee in mijn notitieboekje. Ik zet ook wel eens ergens een handtekening, meestal in een restaurant, op een creditcardslip. Daar doet hij het overigens niet echt lekker op, het papier van die bonnetjes is glad en vet.

Verder schrijf ik nauwelijk met de Mont Blanc. Hij ziet er perfect uit om een gedicht mee te schrijven, ik noem maar wat, maar als me een poëtische regel te binnen schiet, gebruik ik liever de computer. De kans dat de regel tegenvalt is immers zo groot dat je hem, zodra hij voor je staat, het liefst snel wilt kunnen wissen. Niets erger dan een dichtregel die tegenvalt. Weg ermee, vergeten.

Bron: De Volkrant. Lees verder op de website van De Volkskrant

woensdag 6 juni 2012

Pennen top-25: NR. 24

Ter ere van ons 75-jarige bestaan, stellen wij, samen met u, een pennen top-25 samen. Wilt u kans maken op de prachtige pen met gouden penpunt, vraag dan nu ons wedstrijdformulier door een mail te sturen naar info [at] bruzetta.nl.

NR. 24
BIC

In onze top-25 zullen we de meest aansprekende pennen opnemen die wij in de afgelopen 75 jaar zijn tegengekomen, aangevuld met de pennen die u ons natuurlijk tipt. Hierbij de NR.24: een pen die absoluut niet mag ontbreken in deze top-25. Deze pen heeft weliswaar geen gouden penpunt, geen prachtige penhouder en het is geen merk om mee te pronken, maar het is waarschijnlijk wel de bekendste pen die ooit is gemaakt: de BIC-pen. U maakt trouwens nog kans op die prachtige pen met gouden penpunt!


Afbeelding 1: BIC Cristal. Verdien met uw BIC-verhaal een gouden BIC. Lees snel verder.




Misschien kennen de meeste van jullie de BIC met het kliksysteem (zie afbeelding 2); van een collega of mede-student die tijdens een vergadering of een college gedachteloos met zijn pen klikt, onophoudelijk. Maar de originele BIC-pen, de pen die 60 jaar bestaat, is de BIC Cristal (zie afbeelding 1). Naast het klikken, haalt de BIC-pen nog een onhebbelijke eigenschap bij ons naar boven, je wilt op de pen kauwen en dat gaat uiteindelijk altijd fout en eindigt in het 'blauwe-lippen-fenomeen'. En daar hebben we zelf een berg aan ervaring mee. Of dacht u dat wij alleen zachtjes onze gouden pen beroeren? Denk dan maar eens aan de slechte tanden van de tandarts, de scheve bril van de opticien en versleten zolen van de schoenmaker. Natuurlijk pakken wij ook vaak even de BIC.


Een betaalbare pen voor iedereen
BIC is dus misschien wel, zoals ze zelf tijdens een prachtige campagne ooit zeiden, de meest gegeten pen ter wereld. Het is in ieder geval de meest verkochte pen ter wereld. De magische grens van een miljard werd in 2005 al bereikt.


De BIC Cristal is bedacht en ontworpen door baron Marcel Bich. Op zijn dertigste bundelde Bich de krachten met Edouard Buffard, om samen penonderdelen te fabriceren in het Franse plaatsje Clichy. Toen de eerste balpennen op de markt kwamen, ontdekte baron Bich hoeveel makkelijker ze schreven. Hij besefte hoe deze pennen een revolutie teweeg zouden kunnen brengen, mits ze betaalbaar werden voor iedereen.


Hij kocht het patent van de Hongaar Laszlo Biro. Biro op zijn beurt had al een kleine revolutie teweeggebracht door inkt van drukpersen te gebruiken in zijn pen. Inkt die dikker was en dus niet zoveel lekte als de inkt die werd gebruikt met de penveer. De inkt was alleen veel te dik voor een vulpen, dus ontwierp hij een pen met een kogellagertje waarop hij een lang inktreservoir monteerde: de balpen.





Afbeelding 2: de Klik-BIC



Het juiste product op het juiste moment

Bich begon het ontwerp en de inkt te verbeteren, waarbij hij dankbaar gebruik kon maken van zijn vaardigheden en nauwkeurigheid als maker van Zwitserse horloges. Na vijf jaar ontwikkelen en investeren was het zover: de eerste BIC Cristal pen verliet in december 1950 de fabriek in Clichy.

"Hij kostte slechts 0,50 Franse Francs en was hervulbaar. De lancering van de BIC Cristal kwam als geroepen. Frankrijk was druk bezig met een wederopbouw. Het land verlangde naar vernieuwing, snelheid, maar boven alles bruikbare producten. Geen wonder dat de BIC Cristal direct een succes was. Het was het juiste product op het juiste tijdstip. In het eerste jaar werden er 10.000 pennen per dag verkocht, tegenwoordig zijn dat er nog steeds enkele miljoenen per jaar", aldus de BIC fansite.

De BIC is natuurlijk vernoemt naar Bich, maar dat is in het Frans een scheldwoord voor vrouwen.

De pen voor iedereen, overal
Omdat BIC 60 jaar bestaat, hebben ze natuurlijk een prachtige reclamecampagne. Een die geweldig inspeelt op het feit dat er weinigen zijn die de pen niet kennen. Daar hebben wij tot nu toe 574 woorden voor nodig. BIC een paar minder:

“I am in your pocket, in your daughter’s pencil case, on your father’s desk, and in front of the cash register of your local bakery.

I am idolized by designers and artistic directors the world over, and major museums put me on display.

You’ve seen me in Paris, Sao Paulo, New York, Dakar, ... the list goes on and on.

You can find me in 16o countries. I am so much a part of life that every country believes I was born there.

I am the most sold ballpoint pen in the world.

I am incredibly modern.

I’m 60 years old”

Woont u in Zeist of omgeving (of bent u een echte fan?) Kom langs, vertel over uw BIC-ervaring en wij geven u een speciale gouden of zilveren BIC die in gelimiteerde oplage is uitgegeven naar aanleiding van het 60-jarige bestaan. Het is een gelimiteerde uitgave, dus kom snel langs.



zaterdag 12 mei 2012

Pennen top-25: NR. 25

Ter ere van ons 75-jarige bestaan, stellen wij, samen met u, een pennen top-25 samen. Wilt u kans maken op de prachtige pen met gouden penpunt, vraag dan nu ons wedstrijdformulier door een mail te sturen naar info [at] bruzetta.nl.


NR. 25
Waterman Carène

Waterman Carène met ingelegde penpunt

Misschien wel de meest gedistingeerde pen van Waterman: de Waterman Carène.
Onze geschiedenis begon 75 jaar geleden. Maar in wezen hebben we een groot deel van ons bestaansrecht als winkel te danken aan een man die al in 1883 de geschiedenis van het schrijven veranderde: Lewis Edson Waterman. Hij bedacht de eerste vulpen die werkte met een reservoir die een constante toevoer van inkt kon voor garanderen. Men hoefde dus niet meer constant de punt in de inkt te dopen. De zogenaamde capillaire werking voorkwam dat inkt zomaar uit de pen liep.

Na dit verhaal lijkt de 25e plaats voor een pen van Waterman misschien wat laag, maar er zullen vast nog een aantal modellen op andere plaatsen terechtkomen.

De Waterman Carène heeft allereerst een prachtige vorm. Vernoemd naar een gestroomlijnd schip - Carène betekent romp van een schip- is het meest opvallende detail van de pen, de punt. De punt van de vulpen is als het ware ingelegd. En dat vinden wij prachtig, maar daardoor is de Carène niet direct een allermansvriend; je moet ervan houden. Dat maakt de pen wel weer bijzonder, want je zult niet snel op een vergadering twee mensen met een Carène  zien schrijven.

Wij zelf vinden de bruin met groene uitvoering nog altijd het mooist. Het is een klassieke kleurstelling, maar door de moderne uitvoering van de pen, wordt dat geneutraliseerd. Bovendien is Waterman nog een van de weinige merken die een mooie gemarmerde barrel uitbrengt.

Waterman Carène Brown Green GT

De Waterman Carène vulpen heeft een 18-karaats gouden pen penpunt. De pen verkrijgbaar met zilveren en gouden accenten (klip en voorkant ballpoint) en de barrels zijn in legio uitvoeringen gemaakt. Wij hebben een grote collectie verschillende Carène's in huis, dus komt gerust eens kijken.

Naast de vulpen, wordt de Waterman Carène ook uitgevoerd in ballpoint en rollerball. Heeft u nog vragen over de Waterman Carène mail ons gerust. Mocht u een Carène bezitten, maar problemen hebben met de pen, wij hebben een reparatieservice en doen dit met plezier. Het is eeuwig zonde om zo'n prachtige pen werkloos in de lade van uw bureau te hebben liggen. 


maandag 7 mei 2012

Win de mooiste pen!

Bruzetta 75 jaar: wij geven een gouden pen weg!

Kantoorvakhandel en penspeciaalzaak Bruzetta bestaat dit jaar 75 jaar. En dit willen we natuurlijk graag met u vieren. Ter ere van ons jubileum stellen wij een pennen top-25 samen: een lijst van de 25 mooie, beste, meest bijzondere pennen die wij de afgelopen 75 jaar langs hebben zien komen.

Deze 25 pennen zullen we allemaal voor u bespreken op dit blog. We zullen u ook steeds op Twitter op de hoogte houden als we een nieuwe pen toevoegen aan onze top-25: volg bruzetta dus nu ook op Twitter.

Maar die top-25 willen we niet helemaal alleen bepalen. Daarom willen we van u weten wat uw favoriete pen is. We zullen uw keuzes verzamelen en de toppers terug  laten komen in de top-25. 

Bovendien maakt u, als u ons laten weten wat uw favoriete pen is, grote kans op een prachtige pen met een gouden penpunt. Aan het einde van ons jubileumjaar zullen wij namelijk onze favoriete pen weggeven.

Misschien wel aan u. Laat ons dus weten of de Meisterstück van Montblanc, de Edson van Waterman, de Century I van Cross, de Legacy van Sheaffer, de Lamy 2000, Divina Proporzione van Visconti of gewoon de Parker Jotter úw pen is: alle merken en prijscategorieën zijn welkom in onze top-25.

Loop binnen en vraag een inschrijfformulier. Of stuur een mailtje naar info [at] bruzetta.nl en ontvang een digitaal formulier.

Vriendelijke groet,
Peter en Anous de Bruijn
P.s. We gaan met onze tijd mee. Binnenkort is onze webshop online op www.bruzetta.nl

p.p.s. Vanwege ons 75-jarig bestaan hebben we een prachtige aanbieding: bij aankoop van een schitterende Sheaffer van 95 euro krijgt u een gratis balpen van Sheaffer ter waarde van 58 euro cadeau. We kunnen deze pennen natuurlijk ook aan u opsturen. Stuur ons dan een mail: info [at] bruzetta.nl 




vrijdag 13 april 2012

Ze zijn er!

Lang gewacht, stil gezwegen, maar ze zijn binnen: de Lego Moleskines. In twee formaten. Omdat het lente is, sturen wij de boekjes gratis op. Dus wilt u er één of meerdere bestellen, stuur ons dan nu een mail: info@bruzetta.nl




woensdag 28 maart 2012

Montblanc Meisterstuck 149


Als anderen het al zo bevlogen vertellen, houden wij gewoon onze mond: waarom is de Montblanc Meisterstück een legendarisch model? Deze 149 is de grootste uitvoering van de Meisterstück, maar de Meisterstück is ook verkrijgbaar in andere maten en uitvoeringen. Waaronder een uitvoering met platina accenten. Bruzetta is official dealer van Montblanc, dus voor aankoop van pennen, vullingen, voor advies of reparaties kunt u bij ons terecht.

zaterdag 17 maart 2012

Revolutionair


Soms wordt er iets bedacht en ga het bij ons een beetje tintelen.  Dan hebben we er weer echt zin in. Want ja, na 75 jaar hebben wij ook wel eens een baaldag. Maar soms komt de nieuwe energie letterlijk van buiten. En die nieuwe energie heet de The 5th Generation. Toegegeven, het klinkt misschien een beetje te hip voor ons, maar we gaan met onze tijd mee en zijn echt, oprecht ontzettend enthousiast.

Misschien langzaam ook wel aardig om  te vertellen wat het is: het is een nieuw pensysteem. Bedacht door good-old Parker. Het is een soort stiftje, maar het lijkt dus -qua uiterlijk- verdacht veel op een vulpen. Het is dus een beetje een luie vulpen. Voor  mensen met klasse, maar altijd in gevecht met de inktvingers en lekkende pennen. En voor mensen die gewoon belachelijk lekker willen schrijven.

Rest ons nog een filmpje om deze woorden kracht bij te zetten. En nogmaals te zeggen dat we er echt blij van worden, deze nieuwe generatie. Je blijft er jong bij. Meer info? info@bruzetta.nl

The nieuwe Parker Ingenuite  lijkt op een vulpen, maar schrijft heel anders


donderdag 15 maart 2012

Hij is er!

Maart 2012 werd deze pen verwacht, en hij is nu te bestellen! De Visconti Istos Aracnis.

Deze pen blikt terug op de tijd van de Art Nouveau, de tijd dat de vulpen net ontdekt was door juweliers. In die tijd werden vulpennen gemaakt van eboniet en vaak bewerkt met spinnenwebben, slangen en draken.

Het moderne hars, waarvan de Visconti Istos Aracnis gemaakt wordt is mooi glanzend zwart en verkleurd niet (zoals het eboniet wel deed).

De penpunt van de Visconti Istos Aracnis is 23kt 950 palladium 'dreamtouch' en verkrijgbaar in de pendiktes: XF/F/M/B/S/BB

De Visconti Istos Aracnis is er in twee uitvoeringen: Zilver en Goud. Deze prachtige pen wordt in een gelimiteerde oplage geleverd:
888 zilveren pennen
88 rose gouden pennen

U kunt de pen nu bij ons bestellen, maar wees er snel bij, want deze pen vliegt gegarandeerd over de toonbanken.

Visconti Istos Aracnis silver in een oplage van 888 stuks


Visconti Istos Aracnis gold in een oplage van 88 stuks 

De Telegraaf

Je zult het ons misschien niet vaak horen zeggen, maar De Telegraaf had het dit weekend bij het rechte eind. In hun bijlage voor Vrouwen hadden ze op een pagina met de naam score een selectie gemaakt van prachtige pennen. Handgeschreven, hoezo ouderwets?

Deze pennen zijn natuurlijk verkrijgbaar bij Bruzetta. Mail ons voor informatie: info@bruzetta.nl

donderdag 16 februari 2012

De Vulpen

Zijn er nog mensen die fatsoenlijk kunnen schrijven? En waar doen ze dat dan mee? Kenners benadrukken dat schrijven met een vulpen het handschrift verbetert....

Het nieuwe werkpanel bestaat uit Antal van Spronsen, medewerker van P.W. Akkerman, speciaalzaak in pennen te Amsterdam, Lotje Koeleman, pennengek, Nanny Doornbos, bedrijfspsychotherapeut bij PCM en Else Kooijman, 'schrijfdocent' aan twee Pedagogisch Schrijfcentrum Hogescholen, Ipabo's.

Van Spronsen: 'De aandacht voor de aanschaf van nieuwe pc's neemt enorm toe; er worden duizenden gulden aan gespendeerd en binnen een paar jaar is zo'n ding weer verouderd. Aan een vulpen wordt vaak niet meer dan dertig gulden uitgeven. Waarom niet wat meer geld uittrekken? Want een goede pen verrijkt het handschrift. 'Iemand die een slechte pen gebruikt, zal dat later merken. Die verknoeit zijn handschrift. Bovendien is er kans op kramp omdat de stand van de vingers niet goed is. Als er geen groede grip is, moet je harder met de pen drukken. Dat zal na verloop van tijd tot problemen leiden, vooral als je veel moet schrijven.'

Doornbos: 'Hoe krampachtiger je de pen moet vasthouden, des te meer ga je knijpen. Daar krijg je gegarandeerd last mee.'

Kooijman: 'Neem de proef op de som. Schrijf een woord op met balpen, potlood en vulpen op doorslagpapier. De doorslag van de balpen is het duidelijkst, die van de vulpen het zwakst. Dat houdt in dat je met de balpen het meest op papier drukt, met een vulpen het minst. Met een vulpen heb je minder moeite met sturen, de schrijfspanning van een balpen is groter, je schaatst weg.'

Van Spronsen: ' De prijs van een vulpen kan variëren van twintig tot pakweg twintigduizend gulden. Er zijn vulpennen voor verzamelaars, die worden gefrabriceerd in een gelimiteerd aantal. Hooguit tienduizend stuks wereldwijd. We kennen zelfs een pen die komt op 235 duizend gulden. Maar die is natuurlijk niet meer bedoeld om mee te schrijven.'

Koeleman: 'Gewoon om weer neer te leggen, of mee te pronken.'

Van Spronsen: 'De meest gangbare pennen kosten tussen de twintig en de duizend gulden. Wat normaal is, valt absoluut niet te zeggen. Toeristen kopen vaak hele dure pennen, maar Jantje, die zijn eerste pen krijgt van zijn grootmoeder, is natuurlijk weer een heel ander geval.' 'Wist u overigens dat blauw als kleur voor de inkt altijd de voorkeur heeft? De ervaring leert dat de vulpen minder makkelijk opstart met zwart: het duurt langer voordat de pen gaat schrijven. Er zijn uiteraard andere kleuren, groen, paars, bruin. Je kunt een huiskleur ontwikkelen als je dat wilt. Maar iemand die onmiddellijk wil schrijven, doet er goed aan blauwe inkt te nemen.'

Kooijman: 'Klopt, zwarte inkt heeft minder pigment, droogt sneller uit.'

Van Spronsen: 'Wat de penpunt betreft: iedereen heeft zijn eigen voorkeur, van extra fijn tot extreem dik. Dat is totaal afhankelijk van de persoon. Je kunt het uittesten. Schrijf je zo dat de e's dichtlopen, dan kun je het best kiezen voor een dunne punt. Zo blijft er tenminste nog iets leesbaar. Er zijn gelukkig weer scholen waar met een pen wordt geschreven. Kijk, hier een speciaal kinderpennetje. Heel leuk om te zien, maar ook uitermate nuttig. Zo kan een behoorlijk handschrift worden ontwikkeld.'

Doornbos: 'Leuk, een heel licht aardig pennetje, een houten houder. Echt iets voor kinderhandjes. Van het grootste belang is dat een pen een goede grip heeft, dat stimuleert het handschrift.'

Kooijman: 'Een vulpen schrijft fundamenteel beter. Vooral in het voortgezet onderwijs moet schrijven meer aandacht krijgen. Studenten moeten sneller aantekeningen maken, dat gaat ten koste van het handschrift. Verplicht schrijfonderwijs is brood- en broodnodig.'

Van Spronsen: 'Bewezen is dat je een beter handschrift ontwikkelt met een goede pen. Dan gaat het dus om het materiaal, de dikte, de zwaarte en uiteraad het penpuntje.'

Koeleman: 'Het evenwicht van de pen is vaak ook doorslaggevend.'

Doornbos: 'Is de pen te zwaar dan duikelt-ie naar achterin de hand. Dat brengt me op de vraag of er misschien maten in pennen zijn. Small, medium en large?'

Van Spronsen: 'Zeker, ik laat vijf pennen van Mont Blanc zien, in vijf maten. Een extra kleine voor dames, een iets grotere, dan een dames- en herenmodel, de klassieke herenpen en tenslotte de allergrootste om bijvoorbeeld contracten te tekenen.'

Kooijman: 'Dat zou handig zijn in een handschriftklas voor volwassenen. Ook bij volwassenen is verbetering van het handschrift, voor zover dat verschijnsel nog voorkomt, van het grootste belang. Je kunt vier beeldschermen en toetsenborden voor je op bureau hebben, een losse aantekening maak je met een pen. 'Handschrijven zal zeker ook niet verdwijnen, integendeel. Sneller dan je denkt is het mogelijk aantekeningen rechtstreeks in de computer in te voeren. Iemand die niet netjes kan schrijven, valt dan buiten de boot. Onleesbaar voor de computer.'

Dit artikel is geschreven door Peter van den Berg en verscheen in 1999 in de Volkskrant.

vrijdag 13 januari 2012

Bruzetta 75 jaar

Trots, verguld en ook wel een klein beetje melancholisch vieren wij onze verjaardag. Al 75 jaar is onze familie eigenaar van een kantoorvakhandel in Zeist. En daarmee zijn we voor u misschien een klein beetje een begrip geworden. Maar stiekem bent u dat voor ons nog veel meer: een begrip.

Als je wat ouder wordt, de dagen lengen, de wereld net iets sneller lijkt te draaien dan je zelf bij kunt houden en de noodzaak om leuk en lief te hebben veel groter is geworden dan de noodzaak om rijk te worden, wordt het tijd voor een grote ontboezeming. En deze gaat over u, lieve klant.

Vaak kregen we van u een kaartje: een geboorte, een huwelijk, een kindje. U wilde dat met ons delen en de kaarten worden steevast in het kantoor opgehangen. Maar niet altijd was duidelijk van wie de kaart was (als er geen foto op de kaart stond). Want u kende ons, wij u, maar de bijbehorende naam ontbrak meestal. U noemde ons de familie Bruzetta. Vaak dacht u dat wij vanwege deze naam uit Italië komen. Niets is minder waar: Even Hollands als een zak aardappelen, heten wij gewoon De Bruijn. Bruzetta is een samengestelde naam: [Br]uijn, [Ze]is[t], [A]mersfoort. Met een extra T. De naam is in 1959 geboren toen de naamgevers, ouders van de huidige eigenaren en grootouders van uw blogschrijfster, in Amersfoort woonden en een zaak in Zeist hielden. Het moet gezegd: voorheen had de zaak een minder verwarrende naam: De Bruijn's kantoorboekhandel.

Maar goed, we hadden het over u. We vertelden dus dat we niet altijd uw naam kennen. We kunnen u uittekenen, weten wat u doet, wat uw kinderen doen en hoeveel kleinkinderen u heeft. Maar hoe u heet? En dat vraag je op een gegeven moment niet meer. Dat is niet altijd handig, zoals in bovengenoemd voorbeeld met de kaartjes. Maar soms ook erg grappig. Want natuurlijk bespreken ook wij thuis, tijdens het avondeten, de dag. En dan gaat het ook over u lieve klant. Dat u bent geweest, dat er iets bijzonders is gebeurd, etc. Maar bij gebrek aan u naam, heeft u een bijnaam, een koosnaam eigenlijk. Even kijken of u uzelf herkent: Driebergen-Doorn, de Notaris, de Dokter, mensen met de mooie serre en Conny 'van de agenda's'. Hierbij moet gezegd worden dat dit een selectie is van jaren en we inmiddels alle namen van bovennoemde mensen kennen en herkennen. Soms is het iets ingewikkelder: die man en vrouw die een huis in Spanje hebben, de man met die mooie hond, de man met die gleufhoed. En soms is er zelfs voor de geoefende gebruiker geen touw aan vast te knopen: "je moet de groeten hebben van de vrouw die altijd komt met haar man. Je weet wel, met dat mooie haar. Nou, kom op. Ach, Peter, help nou even. Ach, laat ook maar." Met terugwerkende kracht nog hartelijk dank voor deze groet trouwens, vrouw met dat haar en die man.

En zo gaat het dus al jaren. En met name op zaterdagavond. Dan gingen we traditioneel na de winkel naar opa en oma. Toastjes, kaasjes, glaasje wijn en dan werd er gesproken over de week. En over u. En dan bleek dat opa en oma uw ouders of grootouders kenden. En ook die hadden ooit hun eigen omschrijving gekregen. En zo omschreven wij onszelf de zaterdagavond door. En werd er verse soep gegeten, en broodjes. En kwam de zondag langzaam dichterbij. De dag dat De Winkel - zo heet Bruzetta bij ons in de familie - dicht is, al 75 jaar.

Al 75 jaar kennen we u dus: u, uw ouders, uw grootouders. Neem het ons niet kwalijk dat we niet altijd u naam weten. Wij denken dat u het wel begrijpt. Maar misschien is dit jubileumjaar wel een uitgelezen moment om u eindelijk bij naam te leren kennen. Kom binnen, wij schudden u de hand en stellen ons voor: Peter, Anous, Freek en Fleur de Bruijn. Kinderen, kleinkinderen van Cisca en Frits, neef en achterneef/nicht van Co en Miep (Kantoorvakhandel Ideaal). (schoon)zus en neef/nicht van Marjan de Bruijn. Allemaal hebben wij u ooit geholpen de afgelopen 75 jaar. Het was ons een genoegen. En we hopen het nog heel lang te mogen blijven doen.

Tot ziens op Slotlaan 291!

p.s. In het magazine van het Zeister Historisch Genootschap verschijnt dit jaar een uitgebreid artikel over Bruzetta.