Ter ere van ons 75-jarige bestaan, stellen wij, samen met u, een pennen top-25 samen. Wilt u kans maken op de prachtige pen met gouden penpunt, vraag dan nu ons wedstrijdformulier door een mail te sturen naar info [at] bruzetta.nl.
NR. 22
Parker 75
In het jaar dat Douglas Englehart de computermuis introduceerde, kwam Parker met een hele bijzonder pen op de markt: de Parker 75 (afbeelding 1).
|
Afbeelding 1: Parker 75 Sterling Silver Cicele |
Making a better Pen. Dat, zo luidt de mythe, was het uitgangspunt voor de ontwikkeling van de eerste Parkerpen. De Parker, na een aantal top-pennen zult u er gewend aan raken, is natuurlijk genoemd naar de uitvinder van de pen: de leraar George Safford Parker. Parker verkocht, om wat bij te verdienen, pennen van de John Holland Pen Company, voornamelijk onder studenten. Maar als de pennen die hij had verkocht, mankementen vertoonde, voelde George Parker zich verplicht om deze pennen te repareren. Met als gevolg dat hij binnen korte tijd was overladen met reparatiewerk. Een manier om pennen te blijven verkopen, maar minder reparatiewerk te hebben, werd geboren: het ontwikkelen van ‘a better pen’. In 1888 zag The Parker Pen Company het licht. In Amerika, in Wisconsin, in Janesville.
We maken even een sprongetje, omdat we andere delen van de geschiedenis van Parker zullen vertellen bij andere Parkerpennen die u, niet geheel verrassend, in deze top-25 tegen zult komen.
Na het grote succes van de Parker 51 raakte de vulpen uit de gratie. Met de komst van de Parker Jotter ging Parker zich steeds meer focussen op pennen uit het lagere prijssegment. En ondanks het succes van deze goedkopere pennen, die menig fier in zijn borstzak had zitten, wilde Kenneth Parker, de zoon van de oprichter, zich weer meer toeleggen op het topsegment, want met topkwaliteit was het immers allemaal ooit begonnen. Maar het verhaal gaat, dat Kenneth de Parker 75 niet alleen uit sentiment ontwierp: op de goedkope pennen zat heel weinig marge. Kenneth vreesde voor het voortbestaan van het bedrijf.
Ter gelegenheid van het 75-jarige bestaan van Parker in 1964 introduceerde de zoon van George Parker de Parker 75. Een sterling silver vulpen met een 14-karaats gouden penpunt. De nieuwe pen was esthetisch, innovatief en duur: de introductieprijs was 30 dollar.
De inspiratie voor het patroon op de barrel en de dop van de pen, de karakteristieke kleine vierkantjes, kwam van het sigarettendoosje van Kenneth, gemaakt door een Londense zilversmit. Omdat het te duur was om de pen van puur goud te maken, besloot hij om sterling zilver te gebruiken.
|
Afbeelding 2: Parker Sonnet Sterling Silver |
30 jaar na het verschijnen van de eerste Parker 75 werd deze pen vervangen door de Parker Sonnet. Deze sonnet is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, waaronder in een Sterling Silver Cicelé-model (zie afbeelding 2.)